Халотерапия – Солна стая в Гранд Мол Варна2018-10-21T17:44:04+03:00

Халотерапия

халотерапия

Халотерапия, или солна терапия, е лечение със сол. Названието идва от старогръцката дума halos, която означава сол. Като метод на лечение, халотерапията е част от холистичната медицина. При тази терапия, пациентите влизат в солни пещери или изкуствено създадени солни стаи и престояват там определен период, като вдишват въздуха в помещението, с цел лечение и укрепване на организма.

ИСТОРИЯ НА ХАЛОТЕРАПИЯТА

За лечебната сила на солта се знае от хилядолетия. Нейното антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие влияе благотворно върху човешкия организъм.

Този метод на лечение е особено популярен в Източна Европа и Русия, където се използва повече от 150 години.

За първи път използването на солта за лечение е документирано в средата на ХIХ век. Пръв е изследвал нейната роля за човешкото здраве полският терапевт Феликс Бочковски. Той констатирал, че негови сънародници, работещи в солни мини, се отличавали с отлично здраве и добро разположение на духа, въпреки оскъдното си и вероятно небалансирано хранене. Особено впечатляващо било това, че те не страдали от белодробни или простудни заболявания, които и тогава често се срещали сред населението. Тези факти заинтригували и амбицирали терапевта да проведе още по-мащабни и задълбочени изследвания. В резултат на своите проучвания, полякът Бочковски стигнал до извода, че доброто здраве на миньорите се дължи на продължителното вдишване на солни частици в ежедневната им работа.

Лица с прогресивно мислене и възможности постепенно започнали да превръщат солни мини в Полша и други места в Източна Европа в санаториуми, към които проявили интерес хора от цял свят. Но поради продължителния престой под земята, плашещата мисъл за това и високите разходи, малцина в онези времена дръзвали да се възползват от прогресивния метод на лечение.

Благодарение на положителните резултати от лечението в солна среда и големия интерес към него, се създава халотерапията — лечение със сол в изкуствено създадени пещери и стаи без опасностите на подземния престой.

Сериозните постижения в разработването на технологии за халотерапия, както и обобщаването на резултатите от клинични проучвания се дължат на руски медици и инженери. Изобретеният от тях в края на миналия век халогенератор дава тласък на солната терапия. Халогенераторът успешно пресъздава микроклимата в солната мина — при това не под земята, не в пещера, а в градски условия. Това изобретение надгражда и усилва насищането със солни частици в изкуствено създадените помещения — солните стаи.

ЗДРАВОСЛОВЕН ЕФЕКТ НА ХАЛОТЕРАПИЯТА

От началото на ХХ век халотерапията в Канада, Русия, Полша, Румъния, Австрия и Германия има своите здравословни постижения и хиляди успешно излекувани пациенти. Резултатите от многобройни и сериозни клинични изследвания показват, че серия от солни процедури в рамките на определен период от време водят до неопровержимо добри резултати.

Дишането на пациенти с респираторни проблеми се облекчава, алергични симптоми като кихане, кашляне и хрипове чувствително намаляват, задухът се преодолява, в резултат на което намалява необходимостта от химически медикаменти.

Илюстрация на тези твърдения дават резултатите от тригодишно мащабно изследване на над 4700 пациенти от всички възрастови групи, страдащи от различни видове белодробни заболявания, които били подложени на халотерапевтични сеанси в продължение на 10 до 20 дневни сесии. Подобрение на клиничното състояние се наблюдавало при 8 от всеки 10 от леките и умерени случаи на астма, 7 от 10 от тежките случаи на астма, и на почти 10 от 10 случаи на хроничен бронхит. В проследяването на състоянието на същите пациенти, 1 година след провеждането на солната терапия, е установено чувствително намаляване на честотата на обострянията и хроничните симптоми.

Успехът на солната терапия се дължи на два факта:

 • силно изразеното антибактериално, антимекотично (противогъбично) и противовъзпалително действие на солта. При сравнение на стерилността на въздуха в солна стая и в хирургическа зала, резултатът е 3:1 в полза на солната стая.
 • естественото излъчване на отрицателни йони на солта, с което се неутрализира нежелания превес на положителен заряд в човешкото тяло.

Халотерапията оказва благоприятно въздействие върху:

 • Дихателната система. Чрез антибактериалния си и противовъзпалителен ефект солната терапия подобрява капацитета на белите дробове, засилва активността на мукоцилиарния клирънс, способства за повишаване на съпротивителните сили на организма срещу грип и грипни състояния, и намалява рисковете за простудни заболявания и сезонни респираторни инфекции. Чрез вдишването на въздух, интензивно натоварен с микроскопични солни частици, бронхите и като цяло белите дробове подобряват здравето си. Микрочастиците сол, изстрелвани от халогенератора при определени параметри действат като антибактериални агенти, захващащи и разтварящи бактериите и другите замърсители от въздуха като прах, дим, полени и много други вредни вещества. Обезвредени от солта те се изкашлят от пациента, а ако са попаднали в кръвния поток и чрез метаболитните процеси в тялото, те се изхвърлят през отделителната система.
 • Кожата. Антимикотичното действие на солта води до изглаждане на кожата и преодоляване на кожните проблеми. Възпалената кожа се редуцира и възстановява, намалява отокът при постхирургични белези, сърбежите затихват. Забелязва се по-бързо зарастване на рани и драскотини.
 • Имунната система. Въздействието на солната терапия засилва имунния отговор срещу системни агенти и алергени.
 • Психо-емоционалното състояние. Солната терапия способства за намаляване на стреса и създава условия за релаксация и освежаване.
 • Зависимостта от тютюнопушене. Наблюдава се положителен ефект при пушачи и лица, зависими от тютюнопушенето.

Противопоказания за халотерапия

Противопоказанията за халотерапията не са много, но трябва да се отчитат и спазват. Лицата, които имат сериозни здравословни проблеми, е желателно да уведомят своя лекуващ лекар и да получат задълбочена медицинска консултация, преди да започнат терапия със сол.

Халотерапията не е подходяща за лица с:

 • изострени инфекциозни заболявания;
 • висока температура;
 • злокачествени заболявания;
 • кръвни заболявания в остър стадий;
 • остър стадий на белодробни заболявания;
 • туберкулоза;
 • психични заболявания;
 • шизофрения;
 • епилепсия;
 • сърдечно-съдова недостатъчност;
 • тежки бъбречни увреждания;
 • язви;
 • хипертония етап 2 (при стойности от и над 160/100).

Предварителна консултация с лекар се препоръчва на жени след третия месец на бременността.